Домашні осетинські пироги з сиром, м'ясом і картоплею
Осетинські пироги - зовсім просте по набору продуктів, але неймовірно смачне і ситне блюдо. У ньому все прекрасно: ніжне тісто, гостра ароматна начинка, оригінальна форма подачі. У цьому простому рецепті з покроково зробленими фото я розповім як приготувати осетинський пиріг в домашніх умовах. Приготування розписано дуже детально і, скориставшись рецептом, кожна господиня, при бажанні побалувати рідних цими смачними пирогами, зможе легко і просто спекти їх сама.
Почнемо з того, що розкладка продуктів розрахована на три пирога діаметром 33-35 см. Це непорушна традиція, парна кількість пирогів в осетинських селищах печуть тільки на поминки. При цьому, начинка цих трьох пирогів може бути як однакової, так і різної, але добре поєднується. Що стосується власне начинки, то основа її може бути будь-який: м'ясо, картопля, капуста, зелень і т.п., але з обов'язковим додаванням розсолу сиру і прянощів.
зміст
- 1 Як зробити тісто для осетинського пирога в хлібопічці
- 2 Як приготувати начинки осетинських пирогів
- 3 Як ліпити осетинські пироги
- 4 Як спекти осетинський пиріг
Як зробити тісто для осетинського пирога в хлібопічці
Просте тісто для осетинського пирога можна приготувати і на кефірі, без дріжджів. Але в традиційному варіанті осетинського пирога використовується легке дріжджове тісто. Його я і буду робити сьогодні. Щоб зробити тісто нам знадобиться:
- 400 мл молока;
- 1 ст.л. цукру;
- 1 ч.л. солі;
- 3 ст.л. рослинної олії;
- 25 гр свіжих дріжджів (або 1,5 ч.л. сухих);
- 500 гр борошна.
В принципі, навіть без молока можна обійтися, замінивши його водою, але з молоком тісто буде ніжніше.
Частина підігрітого молока змішуємо з цукром і дріжджами - це опара. Якщо дріжджі якісні, то опара оживе і підніметься буквально на очах.
В чашу хлібопічки, тістоміса або просто в миску виливаємо опару, що підійшла, решту молока, масло, просіюємо борошно, всипаємо сіль і замішуємо липке полужидкое тісто. Таке тісто, та ще на опарі, підійде моментально, тому, нам срочна потрібні начинки для осетинських пирогів. Швиденько приступаємо до їх приготування.
Як приготувати начинки осетинських пирогів
Обов'язковою складовою начинки є пряний і гострий ропні сир. Його має бути не менше чверті від інших продуктів. Оскільки справжній осетинський сир водиться переважно в Осетії, створимо його заміну з більш доступних продуктів. Спочатку приготуємо пряну суміш: по кавовій ложечці коріандру, кмину і зіри розітріть в ступці.
На великій тертці подрібнити, приблизно, 150-200 гр адигейського сиру і стільки ж якогось недорогого твердого (типу Голландського). Всипаємо підготовлену пряну суміш і свіжомелені чорний і червоний перець. Замість адигейського сиру можна взяти бринзу, але її потрібно буде спочатку вимочити, щоб прибрати надлишки солі. Якщо попадеться сулугуні, то взагалі чудово - тоді навіть твердий сир додавати не доведеться.
Ретельно перемішуємо пряну сирну суміш. Сирна заправка готова.
Відваримо в підсоленій воді картоплю і перетворимо його в пюре за допомогою толкушкой, блендера або спеціального преса. Додамо щедру порцію вершкового масла.
З'єднуємо дві третини сирної суміші і готове картопляне пюре.
Ретельно перемішуємо картоплю з сиром - і сирно-картопляна начинка для двох пирогів готова. Третій пиріг буде м'ясний. Тут все просто. Для нього буде потрібно самий звичайний сирий м'ясний фарш з цибулею.
Як ліпити осетинські пироги
Тісто, що підійшло вивалюємо на щедро посипану борошном дошку, ділимо на три частини. Руками формуючи корж. Не забуваємо постійно подпилять пальці і тісто борошном, щоб не липнуло.
Половину картопляно-сирної суміші скочується в кулю і кладемо на корж. Витягуємо краю тесту вгору і збираємо їх разом, як при ліпленні хінкалі або хачапурі.
Тепер ми цей колобок з начинкою повинні перетворити в тонкий корж, 33-35 см в діаметрі.
Дуже зручно це робити за допомогою двох дощечок: руками обережно, щоб не порвати ніжне тісто, розминаємо колобок в коржик. Присипаємо борошном, накриваємо іншою дощечкою і, затиснувши майбутній пиріг між двома площинами, перевертаємо. Тепер ми точно так же руками розминаємо пиріг з іншого боку. Головне - постійно подпилять борошном і працювати руками дуже легко і ніжно, що не намагаючись за один присід зробити круглий - плоским. Повторюємо цю операцію ще пару раз. В останній - дуже ніжно пригладжує качалкою.
Замість дощечки накриваємо вже доведений до потрібного розміру пиріг силіконовим килимком для випікання або листом і перекидаємо. При такому способі формування шар тіста буде з усіх боків рівномірним, а начинка рівномірно розподілиться. Робимо зверху посередині невеликий отвір для виходу пари.
Таким же способом потрібно зробити і другий осетинський пиріг з сиром і картоплею.
Третій пиріг буде м'ясний. Точно також розминаємо залишки тіста в коржик, на неї викладаємо порцію м'яса, а зверху - останню третину сирної суміші. Пам'ятайте, що в класичних осетинських пирогах начинки повинно бути за обсягом стільки ж, скільки тіста.
Як спекти осетинський пиріг
Випікаємо пироги в нагрітій до 220 градусів духовці 20-25 хвилин до рум'яності. Перед посадкою в піч пензликом змітаємо з тіста зайву муку - щоб не горіла.
Готові пироги викладаємо стопкою на блюдо, змащуємо вершковим маслом і накриваємо серветкою.
Смачні домашні осетинські пироги ріжуть і подають, як торт, і їдять так само - стопкою.
В одному шматочку - цілий обід, особливо якщо приготувати їх з різними начинками, приблизно, як ми сьогодні.