Сонячний гарбузово-сочевичний суп-пюре з коричневої сочевиці
Про сочевичну юшку чули, напевно, все. Ось тільки мало хто її пробував. Суп вважається стравою французької кухні і у нас вариться рідко. А даремно, сочевицю можна і потрібно включати в свій раціон всім, а не тільки французам і прихильникам здорового харчування!
Бобові, до сімейства яких вона відноситься, взагалі, дуже корисні продукти: поживні, багаті білком. Але якщо квасоля, боби, самий звичайний горох, не кажучи вже про нут, маш та іншу екзотику, потрібно дуже довго варити або, хоча б, попередньо замочувати, то сочевиця вариться моментально, буквально за півгодини.
Правда, є і у цього чудового коричневого зерна недолік - колір. Якщо зварити сочевичний суп звичайним способом, то він буде коричнево-зеленувато-болотним, тобто, вкрай неапетитним. Доведеться нам «замазуру» готувати окремо, а потім природну непоказність маскувати привабливою пюреобразной суповий основою.
Як приготувати суп-пюре з сочевиці коричневої
Промиваємо зерна, заливаємо її в сотейнику гарячою водою, доводимо до кипіння, переводимо на мінімальний вогонь і закриваємо кришкою. важлива особливість варіння сочевиці: Її, як і всі бобові, не можна солити до повної готовності. Інакше, вона не звариться вже ніколи, хоч добу тримай на плиті, так і залишиться твердою.
Тепер, поки вариться сочевиця, ми займемося власне супом.
Сочевичний суп-пюре будемо варити «сонячним», тобто, жовтим. Тому, і овочі візьмемо з такого колірного спектра: цибуля, селера, суміш білих коренів, побільше помаранчевої морквини, жовту гарбуз і картоплю.
Зазвичай, до бобових як жирів беруть сало, копченості, бекон, жирні ковбаси, але наш суп-пюре буде більш дієтичним. Тому, зажарку зробимо на ложці рослинного масла.
Коли цибуля та морква зазолотиться, висипаємо в каструлю нарізані великим кубиком гарбуз і картопля. Пам'ятаємо, що непоказна коричнева сочевиця, тим часом, продовжує тихенько побульківать в окремій каструльці. Вегетаріанці або ті хто тримають пост, можуть залити овочі водою і пропустити наступний абзац, тому, що він про бульйон і м'ясо.
Абсолютно незамінна річ, щоб швидко зварити суп на м'ясному бульйоні, це заздалегідь зварений з курячого супнабора бульончик і м'ясо звідти. Я свої овочі заллю бульйоном, викладу до них дрібно порізане м'ясо і кухар хвилин 10, до готовності картоплі.
Картопля готова - можна майбутній суп перемолоти блендером в ніжне жовте пюре.
Ось тепер настав той урочистий момент, коли ми раптом згадали, що варимо не аби що, а конкретно сочевичну юшку. Візьмемо сумлінно пробулькал свої півгодинки сотейник і перевернемо його вміст в наше пюре. На фото видно, що вийшло. Що, не дуже красиво? Спокійно, це ще не фінал!
Саме тепер наш суп-пюре з сочевиці можна посолити, поперчити, додати свої улюблені спеції, сушені або свіжі ароматні трави, як слід перемішати і ...
... Ось воно - диво! Замазури стала принцесою, а скромні коричневі зерна перетворилися в ніжний, смачний, яскравий «сонячний» сочевичний суп!