Домашня гірчиця з порошку і зерен гірчиці - 4 рецепти приготування в домашніх умовах
У наш час гірчиця і раніше є одним з найпростіших в приготуванні соусів, завдяки якому будь-яку страву стане більш пікантним і смачним. Крім своїх відмінних смакових якостей, при вживанні її в помірній кількості, гірчиця ще й дуже корисна для організму. Завдяки високому вмісту ефірних масел, вітамінів і мінералів, невигадлива пекуча їдальня приправа підвищує апетит і покращує травлення. Завоювала популярність приправу можна придбати в магазині, але я, як і багато кулінаркі, Краще вже приготувати цей соус в домашніх умовах. Чому я люблю готувати її вдома? Так просто по тому, що домашня гірчиця з порошку або зерен, завжди може бути зроблена відповідно до смаковими уподобаннями їдців. Намагаючись задовольнити смаки своїх домашніх, я облюбувала чотири, на мій погляд, кращі рецепти приготування гірчиці в домашніх умовах. Якщо вам потрібна досить різка і гостра гірчиця, то скористайтеся рецептом класичної гострої гірчиці або його варіацією приготування на маринаді. В обох випадках смак готового продукту на кшталт наявної в продажу «Руської» гірчиці. Для тих, хто віддає перевагу менш гострий соус і любителям пікантного і ніжного смаку, напевно, припаде до душі фруктова гірчиця з медом або легка французька гірчиця, приготована з гірчичних зерен. Сьогодні я хочу поділитися з кулінаркою своїм досвідом і всі варіації приготування гірчиці з порошку і зерен оформила як рецепт з покроково зробленими фото.
зміст
- 1 Домашня гостра гірчиця з порошку - класичний рецепт
- 1.1 Як зробити гостру гірчицю з порошку
- 2 Домашня гірчиця на маринаді з-під огірків чи помідорів
- 2.1 Приготування гірчиці на маринаді
- 3 Домашня зерниста французька гірчиця на яблучному соку
- 3.1 Як приготувати французьку гірчицю з зернятками і яблучним соком
- 4 Ніжна фруктова гірчиця з медом і печеним яблуком
- 4.1 Як приготувати гірчицю з медом і печеними яблуками
Домашня гостра гірчиця з порошку - класичний рецепт
продукти:
- порошок гірчичний - 1 пачка (60 гр);
- цукровий пісок - 10 гр;
- вода - 130 мл;
- сіль - ½ ч.л .;
- масло пісне - 10 гр;
- оцет (6%) - 30 гр.
Як зробити гостру гірчицю з порошку
Приготування почнемо з того, що в глибокій ємності змішуємо порошок гірчичний, кухонну сіль і цукровий пісок.
Далі, кип'ятимо воду і невеликий цівкою, при постійному розмішуванні ложкою, виливаємо її в миску з гірчичною сумішшю. Інгредієнти інтенсивно перемішуємо, поки в масі не стане однорідною, без крупинок.
Не лякайтеся, що гірчиця вийшла густуватої, адже ми ще не додавали оцет. Вливаємо оцет і ще раз все ретельно вимішуємо.
Якщо ви точно дотримувалися пропорції, наведені в рецепті, то ваша домашня гірчиця вийде за густотою як густа сметана.
Свежеприготовленная гірчиця поки ще не придатна для вживання, я називаю її «незрілої», тому що, вона ще не набрала пікантною різкості і гостроти. Щоб приготована в домашніх умовах гостра гірчиця визріла, складаємо її в герметично закривається тару. У мене це баночка з-під дитячого харчування з щільною кришкою.
Далі, банку з гірчицею потрібно укутати в рушник і залишити при кімнатній температурі на добу для визрівання. У холодну пору року гірчицю краще поставити дозрівати на батарею опалення.
Після такої процедури, пікантна і різка смачна домашня гірчиця готова. Я, звичайно, подаю її до різних м'ясних і рибних страв.
Але іноді, я просто намазують гірчицю тонким шаром на чорний хлібець і подаю їдоках у вигляді бутербродів.
Домашня гірчиця на маринаді з-під огірків чи помідорів
продукти:
- маринад огірковий - 100 мл;
- гірчичний порошок - 50 гр;
- рослинне масло - 15 гр.
Приготування гірчиці на маринаді
Для початку, маринад потрібно процідити через сито або марлю, щоб в що готується соус не потрапили наявні в будь-якому маринаді спеції, часник або інші дрібні продукти.
Далі, проціджений маринад доводимо до кипіння.
Додаємо в нього рослинне масло.
На наступному етапі, потрібно гірчичний порошок висипати в киплячий маринад і гарненько розмішати до однорідного стану.
Як і в першому варіанті рецепта, готову гірчицю перекладаємо в баночку, щільно закриваємо кришкою, укутуємо і залишаємо визрівати на добу в теплі.
Ось така у нас вийшла гірчиця, приготована на огірковому маринаді.
Визріли гострий і трохи терпкий соус я подала своїм домочадцям як приправу до холодцю.
Домашня зерниста французька гірчиця на яблучному соку
продукти:
- гірчиця в зернах - 50 гр;
- сік яблучний - 100 мл;
- рослинне масло - 30 гр;
- оцет (9%) - 0,5 ч.л.
Як приготувати французьку гірчицю з зернятками і яблучним соком
Висипаємо насіння гірчиці в глибоку ємність, заливаємо їх яблучним соком і ставимо в холодильник на 48 годин для набухання.
На цьому фото видно, що за вказаний час вони збільшилися, майже, в два рази.
Далі, перекладаємо набряклі зерна в сотейник, додаємо рослинне масло і доводимо до кипіння. Закіпевшую гірчицю із зерен відразу знімаємо з вогню. Якщо суміш продовжувати варити, то готовий соус не матиме потрібної гостроти та пікантності.
В останню чергу додаємо до французької гірчицю із зерен оцет. В результаті наших старань маємо, практично, не гостру, але приємно пікантну зернисту приправу з приємним яблучним післясмаком.
Даний вид гірчиці не вимагає додаткового визрівання. Домашня зерниста гірчиця може відразу після приготування сміливо подаватися, практично, до будь-яких закусок, рибних, м'ясних і других страв.
Ніжна фруктова гірчиця з медом і печеним яблуком
продукти:
- яблуко кисле - 250 гр;
- оцет - 1 ч.л .;
- сіль - 1/3 ч.л .;
- мед - 1 ст.л .;
- суха гірчиця - 2 ст.л .;
- рослинне масло - 1 ч.л..
Як приготувати гірчицю з медом і печеними яблуками
Для початку, нам потрібно яблуко запекти в духовці і, потім, відокремити м'якоть від шкірки і насіння. Отриману яблучну м'якоть просто розминаємо виделкою.
Загуснув мед нагріваємо трохи в мікрохвильовці і змішуємо його з оцтом, сіллю і рослинним маслом.
Далі, з'єднуємо размятое яблуко з медово-оцтової сумішшю, додаємо гірчичний порошок, перемішуємо і відправляємо гірчицю на дозрівання. Як я це зробити правильно я описала в першому рецепті.
Ніжна пікантна фруктова гірчиця на основі яблука і меду готова.
Так як домашня гірчиця складається цілком і повністю з натуральних інгредієнтів, то приготована самостійно пекуча приправа не тільки урізноманітнює ваше меню, але і принесе чималу користь організму.
Впевнена, що після прочитання моїх рецептів кулінаркою, безумовно, захочеться приготувати потроху кожного виду гірчиці і тоді ваші домочадці допоможуть вибрати найулюбленіший і найсмачніший, на їх погляд, рецепт. Приємного всім апетиту.