Італійський соус болоньєзе - зимовий варіант, по-сибірський
Соус болоньєзе, який давно і по праву вважається одним із символів італійської кулінарії, по суті і за походженням, блюдо цілком демократичне, можна сказати - простонародне. Саме таким густим соусом з рубленого м'яса і овочів спочатку поливали свою пасту прості селяни з провінції Болонья.
У кожній італійській родині є свій власний фірмовий рецепт болоньєзе, але база, тобто необхідний і достатній набір продуктів, залишаються незмінними.
Для нашого «болоньєзе по-сибірський» візьмемо продукти з «обов'язкової програми»: рослинне масло, морква, цибуля, біле коріння (селера), томат, рубане м'ясо і червоне вино. Варіації рецепта дозволяють нам додати і інші овочі за бажанням і сезону, наприклад, баклажани і болгарський перець. Оскільки Сибір - це трошки не Італія, овочі будуть сушеними, а томат - морозивом.
Як готувати соус болоньєзе
Поки гріється рослинне масло, нашаткувати цибулю, моркву і кореневої селера дрібними кубиками. Болоньєзе - соус томатно-овочевий з додаванням м'яса, тому, овочів має бути багато.
Обсмажити коріння в рослинному маслі (італійці - в оливковій, сибіряки - в соняшниковій Алтайському) до напівм'якості.
Для соусу болоньєзе використовують не преміальні сорти м'яса, а самий ординарний м'ясний фарш або, як в нашому випадку, рубане варене м'ясо.
Овочі дійшли до напівготовності - пора додати м'ясо. Якщо використовують сирий фарш, то обсмажування продовжують при постійному помішуванні, поки м'ясо не «схопиться». Якщо м'ясо відварне, відразу переходимо до наступного етапу.
Прийшла пора інших овочів. Влітку можна додати дрібно порубані свіжі помідори, але взимку доводиться обходитися морозивом або томат-пастою. Баклажани і перець можна всипати навіть без попереднього замочування - в процесі гасіння вони самі увберуть в себе потрібну вологу.
Вино - така ж неодмінна складова італійської кухні, як оливкова олія. Для червоного соусу болоньєзе вино беремо червоне столове (сухе або напівсолодке).
Додаємо бульйон від варіння м'яса (якщо використаний сирий фарш - то просто окріп), солимо, перчимо і тушкуємо під кришкою на середньому вогні хвилин 10.
Соус майже готовий, залишилося збагатити його ароматами. Італійці додають в свій болоньєзе багато свіжої ароматної зелені, нам доведеться обійтися сушеними базиліком і пореєм.
Останній штрих - трохи дрібно рубленого часнику.
Залишилося все перемішати і негайно подавати на стіл!
Взагалі-то в Італії класичний соус болоньєзе подають до спагетті, але взимку в Сибіру цей ситний і ароматний соус буде набагато смачніше з картопляним пюре і маринованими овочами.