Домашня пахлава з тіста філо з яблуками і лавандовим сиропом
Це східний десерт, рецепт якого сягає корінням в далеке минуле Туреччини і Греції. Як правило, пахлаву готують з тонкого тіста з будь-якими видами горіхів: фісташками, волоськими і так далі. Я сьогодні готую яблучну пахлаву з тіста філо з мигдалем і лавандовим сиропом. Із задоволенням розповім докладно все приготування в покрокової інструкції і покажу на фото як робиться ароматна, хрустка і смачна яблучна пахлава.
Складові:
- 1 порція тісто філо;
- 2 столові ложки тростинного цукру;
- 400 грам горіхів (мигдальних);
- 5 штук яблук;
- 200 грам вершкового масла 72,5%;
Для лавандового сиропу:
- цедра 1 апельсина;
- 1,5-2 ч.ложки квіток лаванди;
- 1 паличка кориці,
- 350 мл води;
- 3 столові ложки інвертного сиропу.
Як приготувати пахлаву з тіста філо
Спершу потрібно зробити лавандовий сироп. Для цього, в сотейник вливаємо воду, додаємо інвертний сироп, потім, кладемо апельсинову цедру і паличку кориці. В кінці всипаємо квіти лаванди. Ставимо на вогонь, кип'ятимо 3-4 хвилини і відставляємо в сторону настоюватися і обмінюватися ароматами.
Для начинки пахлави карамелізіруем яблука. На гарячу сковороду насипаємо тростинний цукор, як тільки він почав плавитися, додаємо вершкове масло.
Коли карамель готова опускаємо в неї порізані на часточки яблука. Постійно перемішуємо їх в карамелі, щоб вона рівномірно потрапила на кожне яблучко.
Готові яблучні дольки змішуємо з подрібненим мигдалем в одному посуді.
Перш ніж спекти пахлаву, її потрібно зібрати, перекладаючи шари тесту і начинки.
Розморожуємо тісто філо, якщо воно було приготовлено заздалегідь лежало в морозилці. Кожен пласт промазуємо розтопленим вершковим маслом, потім кладемо на нього наступний пласт і його промазуємо маслом. У мене було всього 9 пластів тесту, які я промазав олією.
Духовка розігрівається до 190 ° С, а ми тим часом, жароміцних форму застилає пергаментом і промазуємо маслом.
Кладемо на дно форми три листа тесту філо, щоб звисали краю. Викладаємо половину порції яблук з горіхами, накриваємо їх ще трьома пластами тесту філо. Зверху викладаємо другу половину яблук з горіхами.
Закриваємо яблука останніми трьома пластами тесту філо, загортаємо краю і нарізаємо гострим ножем на порційні шматочки зібрану пахлаву. Лавандовий сироп підігріваємо і проціджуємо. Рівномірним шаром поливаємо пахлаву половиною порцією сиропу. Даємо хвилини три постояти, щоб сироп просяк всю випічку, а потім отпекаем в духовці 20-25 хвилин.
Дістаємо готову пахлаву з духовки, витягаємо з форми в гарячому вигляді за допомогою лопатки. Вона добре тримає форму і не розвалюється.
Яблучна пахлава з тіста філо, в принципі, вже нарізано. Але слід пройтися ще раз по місцях попередньої нарізки, викласть шматочок на тарілку і полити гарячим лавандовим сиропом.
Домашня пахлава з тіста філо з яблуками і лавандовим сиропом готова.
Сьогодні я її подавала з індійським імбирним чаєм. Печіть легко і смачно, а їжте із задоволенням!