Сирний день на дієті Шість пелюсток
У п'ятий день дієти Шість пелюсток ми повинні їсти сир - 500 грам, але допускається включати в меню і інші молочні продукти. У такому випадку кількість сиру потрібно буде пропорційно скоротити. Пропорція для перерахунку залежить від жирності: з знежиреного молока виходить близько 150 грам знежиреного ж сиру, з 5% жирного - 300 грам п'ятивідсоткового сиру. Виходячи з цих пропорцій, можна перерахувати сир в молоко або кісломолочку.
Тут треба зробити два зауваження:
- у більшості дорослих людей в організмі відсутній (або його дуже мало) фермент, що допомагає перетравити свіже молоко. Саме тому краще вживати різні кисломолочні продукти. Це і для профілактики і навіть лікування дисбактеріозу корисно;
- не варто при слові «дієта» купувати і є виключно знежирений сир. Сир - це кращий з відомих джерело кальцію, але кальцій засвоюється тільки в присутності вітаміну D, а вітамін цей - жиророзчинний. Отже, з знежиреного сиру засвоюється, по суті, тільки білок, а кальцій проскакує крізь організм без будь-якої користі.
В епоху мало не поголовного дисбактеріозу кисломолочні продукти з живими лакто, біфідо-, ацидофільними культурами і кефірний грибками - це не просто корисна їжа, а й засіб зміцнення імунітету.
Кефір, ряжанку, йогурт можна, звичайно, купити в магазині, але домашній - гарантовано свіжий, без жодних консервантів, барвників та інших непотрібних організму харчових добавок, - однозначно корисніше. Так що всі, хто ще не завів таку корисну штуку, як йогуртниця, можуть зробити собі новорічний подарунок.
В якості закваски можна використовувати якусь магазинну кісломолочку, на якій написано про зміст живих молочнокислих культур. Краще, якщо це буде продукт без добавок цукру і ароматизаторів.
Дуже надійний спосіб - скористатися сухими кисломолочними культурами. Вони зберігаються до року навіть без холодильника, продаються в аптеках, магазинах і відділах здорового харчування, в інтернет магазинах. Вибір - найширший, завжди можна знайти щось на свій смак.
Але в «сирний» день основний продукт, звичайно, сир. Правда, його не можна за звичкою заправляти сметаною, посипати цукром, сдабривать родзинками, горіхами, сухофруктами. Зате нам дозволено в помірних кількостях використовувати зелень і приправи.
Будемо робити гострий сирок із зеленню, часником і перцем.
Візьмемо 3% сир, свіжу зелень петрушки і стебловий селера, морожений кріп, корінь імбиру і часник. Замість цукру використовуємо сіль з часником і пряними травами.
Шаткуємо петрушку і селеру. Морожена зелень кропу за смаком, ароматом і вмістом вітамінів від свіжої нітрохи не відрізняється.
Чистимо і рубаємо зубчик часнику. Свіжого кореня імбиру беремо приблизно стільки ж, скільки і часнику.
Рубані часник і імбир відправляємо до подрібненої зелені.
Викладаємо сир. Солимо пряної сіллю, для гостроти і аромату додаємо свіжомелених суміші перців з коріандром.
Остаточно все перемішуємо і подрібнюємо за допомогою блендера.
Смак і аромат нашого гострого пряного сиру абсолютно запаморочливі! Але якщо додати ще трохи болгарського перцю і зелені петрушки, ми аніскільки не погрішимо проти дієтичних обмежень, зате блюдо стане ще красивішим і смачніше!
А якщо не хочеться зайвої метушні на кухні, можна просто взяти трохи напівжирного сиру і додати до нього жменьку будь-яких ягід, свіжих або морожених. Буде теж дуже смачно, корисно і вітамінно!
Ось такі рецепти я включаю в своє меню в сирний день дієти 6 пелюсток. Завтра на нас чекає останній, фруктовий розвантажувальний день. Але сьогодні ми ще насолоджуємося кісломолочку і не забуваємо про чисту воду і трав'яний чай.