Смачний шафрановий хумус з нуту з часником
Хумус з нуту є холодною закускою, яку подають на стіл в східних країнах. Основними інгредієнтами цієї страви виступають горох нут і кунжутна паста тахині. Подавати хумус можна зі свіжим домашнім хлібом, лавашем, питою, грінками. Ця страва чудово підійде для пісних днів. Як зробити хумус в домашніх умовах я детально розповім у своєму рецепті, а крок за кроком зроблені фото наочно продемонструють приготування.
Складові:
- 350 грам гороху нут;
- 1 порція пасти тахині;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч.ложка шафрану;
- 80 мл свіжого соку лимона;
- 1/3 ч.ложки меленої зіри;
- 1/2 ч.ложки суміші перців;
- 1/2 ч.ложки рожевої гімалайської солі;
- 100 мл оливкової олії EV.
Як приготувати хумус з нуту з часником і шафраном
Перше, що потрібно зробити починаючи готувати, відміряти потрібну кількість нуту і замочити його в питній воді на ніч. Ми залишаємо його просто на кухні при кімнатній температурі.
Вранці нут злегка збільшився в розмірі, а вода змінила колір. Зливаємо цю воду і ще раз заливаємо нут питною водою. Кількість води має бути на 5-7 см вище гороху. Ставимо його на вогонь варитися до повної готовності. При варінні нуту високої якості це займає близько 2 годин.
З лимона вичавлюємо сік і заливаємо їм шафран. Ми залишаємо їх настоюватися на весь час, поки вариться горох.
Відварену нут проціджуємо через друшляк, але воду, в якій варилася горох, зберігаємо. Вона нам ще знадобиться. Даємо гороху трохи час, щоб охолонути і перекладаємо його в блендер. У цей момент опускаємо до гороху очищені зубчики часнику.
Подрібнюємо нут в блендері, одночасно підливаючи воду, в якій варилася горох. Повинна вийти кашка за консистенцією схожа на сметану. Додаємо оливкову олію і ще раз пробиваємо всю масу в блендері.
Потім, додаємо пасту тахині, всі спеції і лимонний сік з шафраном. І ще разок подрібнюємо всю масу.
У цей момент саме час спробувати хумус і визначити достатність всіх спецій і солі. Якщо вам здалося, що хумус вийшов густоват, можна додати холодної кип'яченої води і знову пробити блюдо в блендері. Потрібна консистенція страви видно на фото.
Викладаємо шафрановий хумус з часником в широку піалу, прикрашаємо спеціями і ставимо його на 30 хвилин в холод.
Подавати смачний, ситний і ароматний домашній хумус з нуту треба в добре охолодженому вигляді.