Тушкована курка в скляній банці запечена в духовці з овочами
Рецептів приготування курки існує безліч. Хтось любить смажену курочку, хтось відварну, хтось запечену або приготовлену на пару. Але сьогодні я хочу поділитися з кулінаркою дуже простим і незаслужено забутим рецептом, розповім як запекти курку в банку в духовці з овочами, у власному соку. Раніше, коли ще не було різних пакетів для запікання і фольги, в скляній банці запікала курку з овочами моя мама, і хочу зауважити, що куряче м'ясо приготоване таким чином виходить завжди ніжне і соковите. Зрозуміти суть рецепта тим більше просто, що текст супроводжують покроково зроблені фото.
Складові:
- Курка бройлер - 1/2 тушки (1,3 кг);
- Баклажан - 1 шт .;
- Кабачок - 2 шт .;
- Яблуко - 1 шт .;
- Приправа каррі - 1 ч.л .;
- Сіль кухонна - 1 ч.л .;
- Часник - 1 головка.
Починаючи готувати, давайте визначимося з продуктами. Для нашого рецепта курку краще вибирати бройлерну, вона більш м'ясиста і готується швидше, ніж звичайна. Баклажани за розміром вибирайте великі, їх буде легше очистити від шкірки. Кабачки краще підібрати молоденькі (всередині без великих зерен). Яблуко, в нашому рецепті, має надавати м'ясу пікантну кислинку, так що сорт яблук краще вибрати кисло-солодкий або кислий (у мене симиренко).
Ще один невеликий рада з вибору скляної банки для запікання. Банку нам потрібно взяти дволітрову, саме на цю ємність розраховане кількість інгредієнтів в моєму рецепті. Дволітрова банку відмінно стає в низ духовки. Перевірте, щоб вона була абсолютно ціла, без єдиного відколу на шийці і тріщин.
Як приготувати курку в банку з овочами
Для початку нам потрібно курячу напів-тушку вимити і розрізати на шматки, які вільно можуть поміститися в скляну банку. Стежимо, щоб вони пролізли в горлечко банки.
Нарізані шматочки складаємо в миску, перемішуємо з сіллю, приправою карі і залишаємо при кімнатній температурі промаринуватися 20-30 хвилин, поки ми підготуємо овочі.
Баклажан очищаємо від шкірки і нарізаємо досить великими брусочками.
Щоб з баклажана вийшла гіркота, складаємо його в миску, посипаємо сіллю і нехай постоїть 5-10 хвилин, щоб пустив сік.
Після цього, баклажан кілька разів промиваємо від солі і гіркого соку в мисці з водою.
Якщо кабачок молоденький (як у мене) нарізаємо його прямо з шкіркою брусочками за розміром, як ми нарізали баклажан.
Далі, нам потрібно очистити і подрібнити часник. Часничок додаємо в миску до курки і перемішуємо.
Яблуко очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматками.
Як ви помітили, яблуко ми готуємо в останню чергу, щоб нарізані шматочки не потемніли.
Приступаємо до збірки нашого незвичайного жаркого. На дно банки укладаємо шар курятини.
Потім, кладемо потроху баклажан, яблук і кабачків. До верху заповнюєте банку шарами, чергуючи курку та овочі.
Верхнім шаром обов'язково має бути м'ясо, щоб в процесі запікання все овочі просочилися смачним курячим ароматом.
І так, наша дволітрова банку заповнена вщерть, накриваємо її або фольгою складеною в чотири шари, або звичайною кришкою для консервації, попередньо вийнявши у неї ущільнювальну гумку.
Ставимо підготовлену банку з куркою і овочами на нижній деко в духовці. Духовка, при цьому, повинна бути холодною. Потім, включаємо газ, робимо спочатку невеликий вогонь. Двадцять хвилин курку готуємо на маленькому вогні. Банку поступово прогрівається, але не лопається. Потім, вогонь збільшуємо і ще протягом півгодини запікаємо нашу курку в банку в духовці у власному соку.
Далі все просто: духову шафу вимикаємо, але не відкриваємо і банку з куркою відразу не дістаємо. Нехай вона постоїть в духовці протягом півгодини і трохи охолоне. Потім, витягаємо наше блюдо з духовки. На фото видно, що банку на 1/3 частина заповнена рідиною, хоча води ми в неї зовсім не додавали. Ця рідина - сік, що виділився з овочів і курки.
Можете собі уявити, як це смачно! Тушкована курка в банку, в духовці, у власному соку, з приємною яблучною кислинкою вийшла м'яка і ніжна - просто пальчики оближеш! І тушковані овочі теж - просто смакота!
Акуратно витягуємо шматочки м'яса і овочів з банки, викладаємо на порційну тарілку, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Приємного всім апетиту!