Смачна тюлька пряного посолу - сухий посол
Далеко не всім відомо, що дрібна, на перший погляд непоказна рибка тюлька є лідером за вмістом кальцію, фосфору і амінокислот. Крім своєї корисності, правильно засоленная тюлька пряного посолу, ще й дуже смачна, особливо, якщо подати її до столу з гарячою відвареною картоплею.
Милі кулінаркі, за допомогою мого покроково оформленого рецепту з фото розповім як здійснюється сухий посол тюльки. Крім того, що розповім як швидко засолити рибку, ще й дам поради як правильно зберігати смачну дрібну рибу після засолювання. І звичайно ж, поділюся з Вами як і з чим подати на стіл і які страви можна з неї приготувати.
Для засолювання тюльки пряного посолу сухим способом нам знадобиться:
- тюлька свіжа - 0,7 кг;
- перець горошок чорний - 10 гр;
- лист лавровий - 7 - 10 шт .;
- мелений коріандр (можна в зернах) - 10 гр;
- сіль кухонна - 150 гр.
Як засолити тюльку в домашніх умовах
Для засолювання Ви можете використовувати, як свіжу (НЕ солону) тюльку, так і свіжоморожену дрібну рибку. Заморожену, після розморожування потрібно перебрати і відбракувати пошкоджену (прим'яту).
Спочатку складаємо тюльку в друшляк і гарненько промиваємо її під холодною водою.
Для засолювання риби вибирайте ємність, що не окислюється. У мене це глибока миска з нержавіючої сталі, так само, підійде скляна або емальований посуд.
І так, кладемо перший шар тюльки, зверху посипаємо сіллю, пересолити не бійтеся, рибка візьме саме стільки солі, скільки їй буде потрібно. Зверху сольового шару насипаємо коріандр, кілька листочків лаврушки і кілька горошин перцю.
Таким чином, чергуємо шари тюльки, солі і спецій поки не закінчаться інгредієнти. Останній шар рибки щедро засипаємо сіллю і прянощами.
Зверху, ємність накриваємо плоскою тарілочкою або кришкою і відправляємо рибку для засолювання в холодильник на дві доби.
Через 48 годин сухий посол тюльки повністю закінчений і наша дрібна рибка повністю готова до вживання.
Зберігати її можна двома способами. Або укладаємо солону тюльку в скляну банку разом з сіллю і спеціями (як вона солилася), накриваємо капроновою кришкою і зберігаємо в холодильнику не більше трьох тижнів.
Для другого способу зберігання, тюльку заливаємо холодною водою, промиваємо від солі і спецій, кілька разів змінюючи воду.
Потім, легким рухом руки у рибки видаляємо голови разом з кишками.
Солону тюльку складаємо в судочек (скляний або пластиковий) і зверху поливаємо рослинним маслом.
Ємність з дрібним «філе» закриваємо щільно кришкою і зберігаємо в холодному місці 2-3 тижні.
Запропонований в цьому рецепті сухий посол тюльки дозволяє отримати дрібну рибу дуже смачну, ніжну, жирну, в міру солону і пряну. Таку рибку можна подати з відвареною картоплею в мундирі. Перед подачею можете прикрасити її тонко нарізаним цибулькою, трохи скропити рослинним маслом і 6% оцтом.
Так само, з такою солоною тюлькою, маринованою цибулею і огірочком можна приготувати апетитні бутерброди на Бородінському хлібі.
А ще, з солоною тюльки я готую недорогий, але дуже смачний форшмак з картоплею, спосіб приготування якого я докладно описала в одному зі своїх рецептів.