Смачний десерт-меренга в духовці - португальська пудинг Молотофф
Рецепт цього смачного десерту належить португальській кухні, але там вважають, що він цілком і повністю має російське коріння. У Португалії його називають Пудинг Молотофф (Pudim Molotoff). Готувати меренгу треба на водяній бані в духовці з обов'язковим додаванням винного каменю або лимонного соку. Якщо один з цих компонентів не додати, то білкова маса осяде і розпадеться в момент випічки, прийме рідкий стан. В Португалії не завжди меренга готується з карамеллю. Її можна замінити заварним англійським кремом з вашими улюбленими фруктами. Тоді вийде новий смак португальського десерту і не менш смачний, ніж з карамеллю.
Складові:
Для підготовки форми:
- 1,5 столові ложки рослинної олії;
- 2 столові ложки білого цукру.
Для карамелі:
- ½ склянки цукру;
- 1,5 столових ложки води.
Для меренги:
- 1 склянка цукру;
- ½ ч.ложки винного каменю (можна замінити лимонним соком);
- 1,5 склянки яєчних білків (близько 10 штук);
- ½ ч.ложки ваніліну;
- ¼ ч.ложки мигдального екстракту (за бажанням);
- використовуємо стакан = 250 мл.
зміст
- 1 Як приготувати меренги в домашніх умовах
- 1.1 Як зробити карамель з цукру
- 1.2 Як зробити меренгу
Як приготувати меренги в домашніх умовах
Перше, що потрібно зробити починаючи піч меренги, це розігріти духовку до 180 ° С і підготувати форму.
Для того, щоб спекти це португальська десерт беремо форму для кексів, змащуємо її силіконової пензликом рослинним маслом. Залишки масла прибираємо серветкою. Масло не повинно стояти на дні форми.
Потім, посипаємо її цукром. Щоб вони рівномірно розподілилися по формі її треба повертати і тихенько постукувати по краях. Потім, форму перевертаємо і струшуємо залишки цукру. Форма підготовлена, коли виглядає як на фото.
Як зробити карамель з цукру
У сотейник з товстим дном всипаємо цукор, додаємо воду і залишаємо на пару хвилин постояти, щоб вода вбралася в цукор, перемішувати не потрібно. Ставимо сотейник на середній (ближче до слабкого) вогонь і чекаємо коли цукор почне плавитися і перетворюватися в карамель. Перемішувати ложкою не треба, можна тільки струшувати сотейник.
Поливаємо форму гарячої карамеллю так, щоб вона максимально рівно розподілилася по поверхні.
Як зробити меренгу
Розміщуємо білки кімнатної температури в діжу для міксера і збиваємо в пухку масу. Коли білки вже збільшилися в обсязі, всипаємо двома частинами цукор і продовжуємо збивати. Коду додамо останню частину цукру, в цей момент додаємо винний камінь або лимонний сік, ванілін і мигдальний екстракт. Збиваємо до стійких піків всю масу.
Щоб цукор швидше розчинився, і його легко було збивати, я попередньо пробиваю його блендером. Цього не написано в оригінальному рецепті. Це моя порада, який ви можете взяти на замітку.
Готову білкову масу перекладаємо лопаткою в форму. Чому лопаткою? Щоб уникнути потрапляння зайвого повітря .
Щоб правильно спекти меренгу, занурюємо форму з білком у жароміцних форму з дуже гарячою водою в висоту, близько, 3 см. Ставимо всю конструкцію в гарячу духовку і отпекаем 50 хвилин, не відкриваючи духовку перші 35 хвилин. Білковий десерт буде повільно і рівномірно збільшуватися в об'ємі в момент отпеканія.
Готову меренгу виймаємо з духовки. Не чекаючи поки вона холоне, накриваємо її блюдом для сервірування і перевертаємо. Головне не обпечіться в цей момент. Тепер, обережно прибираємо форму і милуємося, як карамель ніжно стікає по меренге.
А ось португальська меренга в розрізі.
Зверніть увагу, яка гарна пориста текстура у неї виходить. Вона прекрасно тримає форму.
Португальська десерт-меренга з карамеллю дуже ніжний і смачний. Прийшов час пригощатися.